Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2007 01:47 - Монахиня помага на "бели робини"
Автор: openeyes Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2578 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 09.04.2007 01:49


Сестра Естер от 8 години е шеф на отдела в международната организация "Каритас", който помага на жертвите на трафика с хора.

- Сестра Естер, как успявате да убедите момичетата да не работят повече на улицата?

- Говорим с тях, обещаваме да им помогнем да си уредят редовни документи. След това момичетата трябва да дадат показания в полицията, за да може оттам да им съдействат да си извадят редовни документи.

- Има ли момичета, които се връщат на улицата, след като са били в приюта?

- От сто момичета, които са минали през приюта ни за четири години, само за едно се съмнявам, че може да се е върнало на улицата. То се прибра в Албания и оттам й изгубихме дирите, затова е възможно отново да е влязла във веригата на трафикантите.

- В кой от случаите момичето беше пострадало най-много?

- Едно от момичетата е било затворено в един апартамент в продължение на 7 месеца. Със затворени прозорци и капаци, само на изкуствена светлина - там са водели клиенти. През нощта са я заключвали, носели са й продукти да си готви. За тези 7 месеца е излизала от апартамента само два пъти.

- Как е успяла да се спаси?

- Понеже е забременяла, сводникът не я е заключил една вечер и тя успяла да се измъкне. В метрото е прочела безплатният номер, на който жертвите на трафик могат да се обадят за помощ. Беше разрушена - физически и психически, била е убедена, че там ще свърши животът й.

- Беше ли пребита, имаше ли белези по тялото й?

- Тя не, но имахме други случаи - на едно от момичета бяха нарязали с бръсначи цялото тяло за наказание. Друго имаше изкълчена раменна става, на второ бяха избили четири зъба, а на трето бяха разрязали дланта.

- Каква е ситуацията след промените в италианското законодателство?

- Последната промяна в закона наложи преместването на момичетата от улицата в апартаменти. Това е още по-опасно за тях, защото намалява шансовете им да общуват с други хора и да се спасят.

- Има ли случаи в които момичетата посягат на живота си от отчаяние?

- Да, едно момиче от Украйна, напълно беше изгубила всичко човешко в себе си. Беше в депресия, не искаше да стане от леглото, едва я убеждавахме да се храни. Беше така около 20 дни, след това малко по малко започна да се възстановява.

- Как сутеньорите контролират момичетата?

- Най-често те ги изнасилват още при пристигането, след това ги заплашват и бият. Освен това им казват, че ще принудят и сестрите им да проституират, че други членове на семействата им ще бъдат бити или направо ликвидирани.

- Кой е най-тежкия случай в практиката ви до момента?

- Едно албанско момиче, което е принудено да простутуира от 15-годишно, а в Италия е докарано на 17. Тя буквално бе превърната в инстумент, беше неграмотна, беше унищожена като личност и бе много трудно да я убедим, че може да й помогнем, защото нямаше собствена воля. Именно това момиче се върна в Албания и се съмнявам, че може да е започнало отново.

- Как успявате да помогнете на тези момичета?

- С доверие. Приемаме ги сякаш никога не са се занимавали с това, постепенно ги убеждаваме отново да живеят с вдигната глава.

- Опасни ли са сутеньорите?

- Случва се да убиват проститутките, които са проговорили, за отмъщение, или пък продават децата им. Например имаме едно момиче с малко дете, за което се грижи семейство. Сутеньорът е дал името си на детето все едно е негов баща, а той не е. За да държи момичето под контрол. Има доста случаи, в които сутеньорите се преструват на годеници на момичетата.

- Кои са най-жестоки?

- Албанците, а напоследък и румънците. Но както са жестоки албанците, никой не е. Все пак да напомним - с помощта на италианците.

- Сутеньорите част ли са от организираната престъпност?

- Всичко това е част от голяма организация. Едните отговарят за транспортирането на момичетата от родината им, другите ги карат да работят тук. Различни вериги са, не го правят едни и същи хора, от различни нации са. Има и българи, участват и италианци. Пътят на трафика също се променя - веднъж ги докарват през България, друг път от другаде.

- Добре ли работите с полицията?

- Много е добро отношението им. Работим и с други, религиозни организации. А когато карабинерите правят улични акции, ни викат с тях, за да можем веднага да говорим с момичетата.

- Случва ли се полицаи да помагат на сутеньорите?

- Не, но имаме случай с един полицай, който се възползвал от услугите на момичетата, без да плаща, разбира се. Рядко, но има.

 
Източник



Тагове:   монахиня,


Гласувай:
1



1. анонимен - момичетата ,
09.04.2007 11:20
които заминават да работят в чужбина трябва много добре да са проучили всичко предварително.
В противен случей не е ясно точно какво може да се случи.
цитирай
2. monologa - информираност
15.04.2007 18:56
Фирмите или лицата, които предлагат подобна работа все пак не са чак до там обиграни, че да няма нещо поне малко съмнително в офертата им.

Наивността на някои хора, било то момичета или момчета (понеже момчетата не са застраховани от подобни предложения) спомага да пропуснат да питат за подробности или да се полъжат по високото заплащане.

Човек трябва да пита всичко. Даже да му се струва безсмислен въпрос. Всичко е важно.
цитирай
3. openeyes - monologa , fil,
16.04.2007 14:48
благодаря ви за коментарите.
Наистина момичетата и момчтетата които тръгват на работа в чужбина , трябва да се информират добре и да не се подлъгват от примамливи оферти.

Наистина подобни съдби приличат на ад, и за съжаление са абсолютно истински.
цитирай
4. val - :) Слава на Бога за тези монахини!
23.04.2007 09:00
Господ да благослови работата им - това, което вършат е равносилно на чудо!

:)
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: openeyes
Категория: Лични дневници
Прочетен: 42184
Постинги: 6
Коментари: 32
Гласове: 268
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930