Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2007 16:10 - Ще повярваме ли една лъжа?
Автор: openeyes Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4870 Коментари: 16 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Фактите в подкрепа на криминализирането на проституцията

 

Съществуването открай време на бизнес който нарушава и експлоатира хора основателна причина ли е да го легализираме и закона да застане на негова страна? Съществуването на професията наемен убиец векове наред,  разцвета и у нас, акумулирането на средства и печалби, основателни ли са за това държавата да я узакони с цел по-доброто й регулиране и увеличаването на приходите в хазната?

 

Съществуването на наркоиндустрията и големите печалби, които тя реализира за сметка на милиони разрушени човешки животи и осакатени съдби, основателна причина ли е да я узаконим?

 

Защо тогава държавни служители, депутати и заместник министри се опитват да ни убедят в обратното? Какво добро може да последва от узаконяването на проституцията? За какъв легален бизнес може да говорим, когато той е основан на нарушаване на човешки права и експлоатация?

 

Статистиките сочат, че узаконяването на проституцията води до увеличаването й. С това нараства и трафика на жени и деца, както и нелегалната имиграция. Голяма част от проституиращите са непълнолетни, претърпяли сексуално насилие в детството си, израснали в неблагоприятна среда, често пъти необразовани и принудени от малки да проституират. Ако в момента по статистики на австрийската организация за защита на децата само от Австрия всяка година идват 4500 човека на секс туризъм у нас, в какво ли ще се превърне България след легализирането на този бизнес.

 

Ако съдим според статистиките в Холандия, Гърция и Германия,  легализирането на проституцията води до увеличаване и разрастването й,  като нелегалната проституция също не намалява. Здравето на проституиращите жени няма да е по-малко застрашено. Задължителните медицински прегледи са отпаднали поради неефективност скоро след въвеждането им.

 

Пари вероятно ще постъпят, но желаем ли икономиката ни да стане зависима и подчинена на сексиндустрията и педофилията, която я съпътства, трафика на жени и деца и притока на нелегални имигранти? Нека се събудим и осъзнаем фактите. След като веднъж се легализира трудно би могла след това да се криминализира. Пример за това са опитите на 43 общини в Холандия да я криминализират, но безуспешно поради създалите се силни организации и лобита в защита на работещите и клиентите.

 

Вместо държавата да узакони проституцията, държавата би трябвало да криминализира търсенето, като подвежда под отговорност клиентите на сексуални услуги. Вместо правителството да се възползва финансово от икономическите ползи на секс индустрията като я облага с данъци, то може да инвестира в бъдещето на проституиращите жени, като се погрижи да им осигури подходящи професионални алтернативи.



Тагове:   лъжа,


Гласувай:
0



1. анонимен - и да се легализира ефекта ще е минимален
02.04.2007 17:07
защото отново ще има практикуващи най-древната професия нелегално за да не си плащат данъците.Дори да се криминализира ефекта ще е също минимален защото имаме корумпирани полицаи.Когато нищо не е наред в държавата така е...
цитирай
2. ani101 - аз също мисля,
02.04.2007 17:07
че проституцията трябва да бъде криминализирана , а не легализирана.
Добре е да имаме повече фактите а не предполагаемите изгоди от нейното легализиране.
цитирай
3. monologa - Да узакониш престъпление е рецидив!
02.04.2007 17:30
Какво има да се прави незаконно в незаконното?
Аз не искам да обиждам професии или призвания...само коментирам
цитирай
4. анонимен - Най-после да прочета нещо свястно ...
02.04.2007 22:13
Най-после да прочета нещо свястно по въпроса. Браво! То си е очевидно кое е правилно и от векове се знае, ама който е крив, за да му уйдиса, правдата изкривява.
цитирай
5. faktor - Криминализиране на целия процес
02.04.2007 23:15
от търсенето до предлагането на тази услуга ще спре опитите на част от българските "бизнесмени" да превърнат България в "заден двор" на Европа за незаконен и неморален бизнес. Нелогично ми звучи идеята за проект на закон за легализиране на проституцията да се споделя от хора в туристическия бранш?!
Mакар вероятно проституция да има навсякъде, означава ли, че всички Европейски държави са си позволили "лукса" да направят част от икономиката си това социално и морално зло, което нарушава изконни човешки права, че видиш ли на всичко отгоре и права в закон да му се въздигнат?
Толкова неатрактивно ли е за българските нормотворци да се вдъхновят от идеи за закони, които биха насърчили семействата, бизнескорпорациите и като цяло предприемачесвото на българина в добри и с висок морален и икономически стандарт бизнеси?
България го заслужава и собствените ни деца ще ни потърсят отговорност.
цитирай
6. informator - Всички знаем чии интереси защитава ...
03.04.2007 00:19
Всички знаем чии интереси защитава подобен закон за легализиране на проституцията.
И всички знаем чии джобове ще се напълнят.
Питам се обаче, кой ще помисли за последствията от подобно престъпно деяние?!
цитирай
7. patilan - Въпрос на гледна точка!
03.04.2007 08:44
Не разбирам защо се използват толкова силни думи като експлоатация, лъжи и т .н.

Нека първо да поясня, че по-голямата част от проституиращите са доброволно проституиращи, а не насилствено, нека да не правим изводи от частното към общото! Така че изрази като '...а какъв легален бизнес може да говорим, когато той е основан на нарушаване на човешки права и експлоатация?' е емоционално наситен... и безмислен. Кое човешко право се нарушава, когато решиш ДОБРОВОЛНО да простиуираш, просто недоумявам!
Проституцията е толкова експлоатация, колкото и всяка друга професия, също така може да кажем и
'Безкруполните капиталисти и империалисти безогледно експлоатират работниците си, които от липса на друга алтернатива са принудени да работят за унизително възнаграждение, граничещо със социалният минимум. Следователно трябва да забраним работата.'

Професия убиец не може да бъде легализирана докато не бъде легализирано убииството.

Наркотиците няма да бъдат легализирани защото това би намалила доходността на цялата нарко индустрия, трябва да си луд да заколиш кокошката със златните яица. Въпросът е съвсем прагматичен, а не философски или нравствено незнам си какъв. Публична тайна е че нарко индустрията се управлява от хората които управляват и самите държави... и то не само в България а във всяка друга държава, всичко останало е зълагалка за масите!!


А това е черешката на тортата '...държавата би трябвало да криминализира търсенето, като подвежда под отговорност клиентите на сексуални услуги...' Ето това може да го каже само жена!! Не искам да прозвуча като сексист, дори не го казвам да обидя някого, но искам да запитам openeyes Имате ли некаква идея какво става със мъж който не е правил секс 2-3 седмици, месец ? Със сигурност дори не сте се замисляли да попитате някой мъж!! Ако бяхте се поинтересували щяхте да знаете че липсата на секс за продължително време води до психически заболявания, въпреки че при жената този процес е много по бавен.

За кавото и да си говорим, все за ограничаване на правата клоним, да криминализраме търсенето е доказано най-глупавото нещо което може да се направи, неусетно клоним към ислямските догматични нравствени закони - да забраним проституцията, интернет, алкохолът, да служим чаршафи на жените за да не подтикват мъжете към ...

Хора опомнете се, нека да създаваме възможностти, а не прегради!!

Въпреки всичко блогът е добре написан, въпреки че тази тема е много по обширна от редовете които openeyes му е отредила. Радвам се че загатна причините които водят към проституция, те не са само хора претърпели сексуално насилие в детството, но също и чисто физическо, психическо, социално-икономическите са доминиращи лично според мене.


А сега ще ви кажа и една думичка... вълшебна думичка, която съсвсем елементарно обяснява явления като проституция, наркомания и други явления наричани социални болсти и други такива.
Думичката е 'ТЪРСЕНЕ'.
Докато има търсене ще има и предлагане, това е елементарен и общовалиден, дори древен закон. Тои не е исмислен или изфабрикуван, а просто открит, дали е Кейнс или Фриидман или Смит, няма значение.




цитирай
8. innersmile - whaterver tomorrow brings I'll be ...
03.04.2007 11:59
whaterver tomorrow brings I'll be there
with open eyes and open arms..
добре дошла :)
цитирай
9. анонимен - "Търсене" - "Предлагане" или "Избор"
03.04.2007 21:11
Според patilan има една вълшебна думичка, която обяснявала проституцията и т.п. социални болести - "Търсене".
Бих добавила, че търсенето пък със сигурност увеличава предлагането. И се получава омагьосан кръг.
Но преди да се стигне до това има един много важен момент и той е: преди една личност да реши какво търси или предлага той/тя мисли, решава и прави своя избор. Понякога "избора" е направен под насилие. Но независимо как е направен, той е плод на това как виждаш живота си, правата си и задълженията в него.
Достойното съществуване и зачитането ти като личност, правото на труд с добра професия са човешки права, които проституцията не може да осигури. А психичните заболявания, депресии, полови зарази и т.н. на проституиращите са ОГРОМНИ в сравнение с "пораженията" върху няколкоседмично въздържание от секс.
цитирай
10. анонимен - Какво толкова!?
04.04.2007 13:54
какво толкова, ако студентките заработват за да плащат обучението си под закрилата на такъв закон!?
какво толкова, ако нашите дъщери искат "Независимост" и решат да се прехранват под закрилата на такъв закон!?
какво толкова, ако нашите деца поискат да си изкарват собствени средства за лятната ваканция, докато са в училище, както някои от техните съученички, под закрилата на такъв закон!?
Както много закони у нас, след-законовия ефект ще е с много противопоказания, които НИКОГА няма да могат да се отстранят. Страданието на подложените на прилагането на такъв закон граничи с мазохизма.
Добре си е проституцията, когато е извън закона. Ако някой я узакони, същият ще поиска след това узаконяване на наркотиците, а после и на кой знае още какво. Нека да не се съгласяваме с всичко, което ни се сервира сдъвкано и промиващо мозъка от медии, защитаващи определени интереси. Нека законите да са средство за правилно управляване на държавата, а не средство за превръщане на дъщерите ни в стока или робини, а синовете ни в извратени семорализирани техни клиенти.
Какво толкова!?
Има много повече...
цитирай
11. openeyes - Отговор на: Информатор
04.04.2007 19:31
Информатор повдига интересна гледна точка. Голяма заблуда е че жените, които проституират са го направили по собствен избор. Дефакто близо 80% от тях не са избрали тази професия доброволно. Между 65 и 90% признават, че са били подложени на сексуално насилие в детството си. Други са жертва на трафик и насилствена проституция.

Ако в България приемем подобен закон както казва и Борис Велчев това би означавало експлоатация и расрастване на секс индустрията.
Имайки предвид че над 50% от проституиращите у нас са малотетни и 4,500 секс туриста (предимно педофили) идват само от Австрия всяка година, в какво ще се превърне България и на какъв риск ще изложим децата си ако легализираме проституцията? Какви туристи ще привлечем?

В Холандия след легализирането на проституцията тя се е увеличила с 25%. Искаме ли тази индустрия да се разрастне и процъфти у нас? Искаме ли да привлечем "работнички" и деца от по-слабо развитите страни?

Не съм съгласна че проституцията е професия като всяка друга. Ако от Бюрото по труда предложат утре на съпругата ви или дъщеря ви тази професия ще може ли да им повторите същите думи "Проституцията е толкова експлоатация, колкото и всяка друга професия"?
С наркотиците нещата стоят по същия начин. Дефакто приходите от проституция надвишават тези от търговията с дрога. Не си мислете че който и от тези два бизнеса да се легализира всичко ще излезе наяве. Дефакто в Гърция Латвия и Унгария само 500 са се регистрирали от над 10 000 упражняващи професията. За Холандия знам че нелегалната проституция не е намаляла след легализирането й.

Шведите са направили проучване за да разберат кои са клиентите на проститутките. Оказало се е че повечето от тях са семейни мъже с деца, от различни възрасти и социални класи.... При наблюдаващата се криза в семействата най-много още повече да я задълбочим и да увеличим процента на разводите. И питам се за какво мъжко достойнство можем да говорим при положение че то има нужда да си купува
цитирай
12. openeyes - както казва анонимният ни гост :
04.04.2007 19:35
"Нека законите да са средство за правилно управляване на държавата, а не средство за превръщане на дъщерите ни в стока или робини"

цитирай
13. анонимен - Отговор на коментара: Въпрос на гледна точка
05.04.2007 12:47
Здравейте,
Много интересна тема е повдигната. И понеже според patilan изказаните мнения изглежда, че са предимно от жени, ето моето от гледната точка на част от мъжете.
1. Защо да се използва думата експлоатация. Понеже голяма част от проституиращите жени са склонявани да проституират. Погледнете трафика на жени и деца в Западна от Източна Европа. Никой не може да ме убеди, че просто всички тези хора, ей така доброволно са решили вместо да са сервитьорки решават да сменят професията. Така, че тук не става въпрос за класова експоатация.
Дали държавата да криминализира търсенето на сексуални услуги? Какви биха били резултатите? В Швеция например точно това е направено. Криминализирани са клиетите. ( предимно мъже) (http://www.sweden.se/templates/cs/CommonPage____13325.aspx) Резултатите не закъсняват. Проституцията явно намалява в страната. След приемането на закона шведите са обвинени, че експортират проблема с проституцията в други страни. Понеже след криминализрането на клиентите там, те се пренасочват да търсят секс услуги в други страни. Шведският отговор е достатъчно ясен: по добре е да експорираме проблема, отколкото да го импортираме.
По въпроса за търсенето: Да вярно е че търсенето винаги ще съществува. Но и според икономическите експерти споменати от patilan, търсенето може да нараства или да намалява. Е, ясно е, че по добре е да намалява, освен ако не искаме нацията ни да се превърне в още по морално деградирала. След като се легализира проституцията, да се легализират и еднополовите бракове, след това полигамията, след това и детския секс.След това ...списъка продължете вие.
Това ли е което искаме. Ясно е, че туристическите босове, просто искат да си оплетат още повече мрежата и въобще не ги интересува от подобни възможни последствия.
Ха, и коментара да създаваме възможности за секс на мъжете. Интересно. Значи да им създаваме повече и по-лесно достъпни възможности да изневеряват на жените си. Интересно е с подобна логика на какво ще заприлича българското семейство след време. Нека да помислим и да това. Или просто да мислим само за себе си!?
цитирай
14. анонимен - легализацията е по-доброто решение , негативите на криминализацията.
06.04.2007 10:52
Никакви закони не са спряли и няма да спрат най-древната професия.
Проституцията е съществувала и ще съществува, въпроса е как да се подходи към нея.
Криминализирането й само ще увеличи всички негативни последствия за които се пише по-горе, легализацията ще ги намали.

При криминализацията , цената на услугата ще се повиши - което означава по-високи печалби, което ще стимулира престъпни елементи да отвличат и принуждават към проституция момичета и момчета поради огромните печалби.
Поради криминализирането й, проституиращите ще се страхуват да се обърнат за помощ към полицията при побоища, експлуатация, убийства и т.н. понеже деянието им(проституция) също е криминализирано и полицията може да накаже тях.
С две думи, проституиращите ще бъдат много по беззащитни и изложени на насилие и експлуатация при криминализирането и(държани като роби, оковани и т.н.).
Парите от проституицията ще преминават през посредници(сутеньори) от криминалния свят, т.е. престъпността ще се увеличи и стимулира с наливането на пари в нея.
Поради липса от официални резултати от систематични медицински прегледи, проституиращите и клиентите ще бъдат изложени на много по висок риск от неконтролируемо заразяване и разпространение на какви ли не болести.
Клиентите ще ги е страх да се обърнат към полицията за защита при малтретиране, ограбване, изнудване от престъпниците-посредници. Голяма част от парите им ще отидат в престъпниците-посредници.

С две думи, всички неща от които авторката изброява и се опасява, ще се увеличат и засилят(изнасилвания, малтретиране, зарази, експлуатация, убийства, робство,изнудване, престъпност и т.н.) при криминализирането на проституцията.

Докато при легализацията на проституцията:
проституиращите ще са под защита на полицията, нуждата от посредници-сутеньори(престъпници) ще отпадне, при малтретиране и експлуатация ще могат спокойно да се обърнат към полицията, печалбите от проституция ще намалеят, ще намалее корупцията(напр. подкупването на ченгета, наливането на пари в престъпници сутеньори), медицинските прегледи ще могат спокойно, офиуциално и систематично да се извършват без риск от криминални присъди, което ще доведе до подобряване на здравословното състояние на проституиращите, клиентите, конкуренцията на легалната проституция и по-ниските печалби и по-голям риск ще отбие значителнои мерака на престъпници-сводници да се занимават с насилствено заставяне жени и мъже да проституират за тях престъпниците.

Накратко, при криминализацията ще се увеличат страданията на всички проституиращи, клиенти и обществото, но ще спечелят престъпниците и корумпираните. (повече престъпност, корупоция, експлоатация)
При легализацията на проституцията - печелят самите проституиращи, клиентите и обществото(по-малко корупция, по-малко зарази, плащане на повече данъци и т.н.).
Криминализацията е контрапродуктивна и ще увеличи описаните нещастия, легализацията е по-доброто решение.
цитирай
15. openeyes - Анонимен, препоръчвам ти да
06.04.2007 22:55
прочетеш следващият постинг в блога.

Там ще видиш , че не става въпрос за предположения и ненужни страхове а за ДОКАЗАНИ ФАКТИ от статистика в стрени, където проституцията е легализирана.

Фактите оборват всеки един от аргументите които си посочил!
И тъй като не сатава въпрос за прогнози и добри пожелания , а за конкретни цифри, няма никакво основание поради което да твърдим , че легализирането на проституцията намалява престъпността в този бранш.

Самата идея , че узаконяването на дадено зло и неморално действие , намалява последствията от него е абсурдна!
цитирай
16. анонимен - Опониране на: легализацията е по-доброто решение , негативите на криминализацията
06.04.2007 23:09
Явно оформеното мнение на българина е, че престъпния свят е по - силен от полицията!? Защото по друг начин не мога да си обясня "защитата" за легализирането срещу криминализирането на проституцията, освен с абсолютно неверие във възможностите на органите на реда. И по този повод питам: какво ще направи полицията, с така или иначе оценен дълбоко в съзнанието на всеки един от нас престъпен свят на сутеньорите, в случай когато същите силови групировки "обяснят", че девойката работи по своя воля, а тя твърди, че не е така? Това, че има един закон достатъчно ли е да те кара да се чувстваш сигурен? Зашото със същите аргументи и логика аз заявявам и съм убеден че легализирнаето на проституцията не само ще доведе до нарастването и, но и ще застраши в същата, че и в по - висока степен свободната воля на проституиращите и те няма да се чустват защитени.
Жалко, че зад "тези добри намерения" за проектозакон не ВИЖДАТЕ БИЗНЕСА, който се разиграва за смтка на българските синове и дъщери ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: openeyes
Категория: Лични дневници
Прочетен: 42210
Постинги: 6
Коментари: 32
Гласове: 268
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930